Maske

theater_masks_by_pepper_blake-d4aoez2

Vsi imamo različne maske. Za maskami najdemo neko varno zavetje, za njimi se skrijemo. Če si nadanemo masko, nam ni treba pokazati, da smo ranljivi. Počutimo se zaščiteno in redko znamo pokazati naš pravi obraz. Nekateri se skrivajo za maskami trdoživosti, poguma, samovšečnosti, spet drugi za maskami veselja, zadovoljstva in sreče. Poleg tega, da nam maske nudijo neko namišljeno zaščito, pa lahko z njimi nevede tudi prizadanemo ljudi okoli nas.

Včasih je celo bolje, da pokažemo svoj pravi jaz, ne glede na to kakšen je. Le s pravim obrazom lahko poiščemo prave prijatelje, katerim lahko zaupamo. Poleg tega pa je skoraj nemogoče celo življenje živeti za masko. Če bi se ves čas skrivali za nečim, kar nam daje ‘moč’ in bi se čez nekaj let ozrli nazaj in iskali vesele, iskrene trenutke, bi jih bolj težko našli. Z uporabo mask naše življenje postaja laž. Ko se ljudem okoli sebe predstavimo z masko, jim dajemo lažen občutek o tem kako dobri, samozavestni, neustrašni itd. smo. Ko pa ta maska nekega dne odpade iz našega obraza, ker se nam ne ljubi več pretvarjati v družbi, lahko izgubimo vse prijatelje, to pa se ne zgodi zato, ker ne bi bili dobri ljudje, temveč zato, ker nismo bili iskreni.
Že od malih nog nas naši starši učijo, da je najbolje v vsakem primeru povedati resnico. Pa kaj potem če je resnica ta, da se nečesa bojimo, da smo z nečim obsedeni ali zasvojeni, da nam je všeč nekaj popolnoma drugega kot večini ostalim ljudem itd. Tega se ne bi smeli sramovati. Ljudje okoli nas nam bodo z veseljem prisluhnili in nam pomagali, ker bodo vedeli, da smo iskreni.

Zakaj bi torej nosili maske? Ne bomo mogli večno dajati lažnega vtisa ljudem okoli nas. Laž ima krate noge. In ta nauk si je dobro zapomniti. Ni treba, da so vsi fantje neustrašni in pogumni, vsa dekleta pa sramežjiva in poslušna. Vse, kar šteje je, da smo kar smo in se tega ne sramujemo, temveč se s tem spopademo in smo na našo osebnost ponosni. Tako bomo čez nekaj let lahko pogledali nazaj in si rekli, da smo imeli veliko iskrenih trenutkov, na katere se veseljem spomnimo.

Lara

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s